Το ΤΕΠΑΚ αποκτά το δικό του Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα στη Λόφου

Στην υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης γης στη Λόφου για τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος για τη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, προχώρησαν την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, η ηγεσία του Πανεπιστημίου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο κοινοτάρχης Λόφου.

Η δημιουργία του πανεπιστημιακού αγροκτήματος είναι σημαντικό γεγονός ως προς την επέκταση των υποδομών του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, αλλά και ως προς την προσφορά τεχνογνωσίας στον κόσμο της υπαίθρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο αγρόκτημα θα πραγματοποιείται επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακές ασκήσεις και πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για δενδροκομικές καλλιέργειες όπως επίσης και για εγκατάσταση αμπελώνα.

Στην εκδήλωση, εκτός από την ηγεσία του Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκούς της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, παρευρέθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο κοινοτάρχης Λόφου κ. Νίκος Σπύρου, οι Προϊστάμενοι των διοικητικών υπηρεσιών και φοιτητές του Πανεπιστημίου. Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ο κύριος Πανίκος Γιωργούδης και εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας η κυρία Δώρα Χειμωνίδου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Νίκο Σπύρου, Κοινοτάρχη της Λόφου και προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Λόφου, για τη στήριξη τους. Παράλληλα, ανάφερε ότι “Η διαχρονική στήριξη της Μητροπόλεως Λεμεσού και του ιδίου του Μητροπολίτη αποτελεί ευλογία».

Ακόμη ανέφερε πόσο “υψίστης σημασίας και στρατηγική προτεραιότητα είναι για το Πανεπιστήμιο η πρακτική άσκηση και κατάρτιση όλων των φοιτητών και πλέον αυτό θα γίνεται εφικτό με τα δια ζώσης παραδείγματα στο αγρόκτημα» τονίζοντας πως “κάθε φορά που το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναπτύσσεται, η εξέλιξη αυτή έχει αντίκτυπο προς ολόκληρη την κοινωνία. Στόχος μας το αγρόκτημα αυτό στη Λόφου, να αποτελέσει πρότυπο παραγωγής με καλές πρακτικές και παράδειγμα προς μίμηση προσφέροντας τεχνογνωσία στον κόσμο της υπαίθρου».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου ανέφερε ότι “το Πανεπιστήμιο έχει την τύχη να αγκαλιάζει και να αγκαλιάζεται από φορείς που αναβαθμίζουν έμπρακτα το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας» αναφερόμενος “στην Κοινότητα της Λόφου και στον Κοινοτάρχη κ. Νίκο Σπύρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Λόφου, και όλως ιδιαιτέρως στον Μητροπολίτη Λεμεσού, του οποίου η αμέριστη αγάπη και στοργή για το Πανεπιστήμιο είναι συγκινητική».

tepak-lofou-ypografi.jpg

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε συγκινημένος ότι “τα κίνητρα για τη σημερινή συμφωνία είναι η μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για το Πανεπιστήμιο αλλά και η αγάπη για την κοινότητα της Λόφου. Η συμφωνία θα ανανεώσει την κοινότητα και θα της δώσει ζωή» ενώ ο κοινοτάρχης Λόφου κ. Νίκος Σπύρου τόνισε “ότι είναι η πιο ιστορική μέρα για την κοινότητα της Λόφου» αναφέροντας ότι “πρόκειται για ένα προσωπικό και παγκοινοτικό όραμα που παίρνει σάρκα και οστά. Η συμφωνία θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και ειδικά τα κρασοχώρια, δίνοντας ώθηση από το Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη της κοινότητας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, κ. Ανδρέας Κατσιώτης ανέφερε ότι “είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Τμήμα μας, γιατί επιβραβεύονται οι προσπάθειες αρκετών χρόνων εξεύρεσης αγροκτήματος. Σήμερα είναι μια μέρα που σηματοδοτεί και τις δικές μας αυξημένες υποχρεώσεις για την αρτιότερη εκπαίδευση των φοιτητών μας».

0