Λεωφορεία από τη Λεμεσό για το χωριό Στύλλοι Αμμοχώστου

Θεία λειτουργία θα τελεστεί την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ενδόξου Προφήτη Ηλία στην κατεχόμενη Κοινότητα Στύλλοι Αμμοχώστου.

Την Θεία Λειτουργία διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Στύλλων, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Στύλλων και ο Πολιτιστικός Ομιλος Στύλλων.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου αναφέρεται ότι “εγκρίθηκε το αίτημα τη Μητρόπολης που υποβλήθηκε στις κατοχικές αρχές μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για τέλεση της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη στην κατεχόμενη κοινότητα Στύλλοι Αμμοχώστου».

Η λειτουργία που θα αρχίσει στις οκτώ το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις δέκα, θα τελέσουν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Αυγουστίνος Κκαράς και ιερείς από τους Στύλλους, ιερείς που σχετίζονται με την Κοινότητα.

Κατά τη Θεία Λειτουργία που τελείται για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1974, θα ψαλεί η ακολουθία του Προφήτη Ηλία και θα τελεστεί αρτοκλασία και μνημόσυνο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 05.45 το πρωί από τη στάση Αγίου Γεωργίου Χαβούζας στη Λεμεσό, στις 06.00 από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, στις 06.15 από το Σωματείο Ονήσιλλος στη Σωτήρα, στις 06.30 από το Σωματείο Φωτειακός στο Φρέναρος, στις 06.45 από το Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα και επίσης στις 06.45 από το Σωματείο Ολυμπος στις Βρυσούλλες.

Οι διοργανωτές καλούν όσους θα μεταβούν για τη Θεία Λειτουργία να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή ευρωπαϊκό διαβατήριο που να μην είναι ληγμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα λεωφορεία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Καίτη Σταύρου Παπαχριστοδούλου στο τηλέφωνο 99749926.

Πηγή: ΚΥΠΕ

46983604_2006442192743831_7865726281814376448_n.jpg

aaaaaaa_11.JPG

Οι Στύλλοι είναι ένα όμορφο κι γραφικό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου και βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χόρο της Αλάσιας, της Έγκωμης και το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.

Μέχρι το 1964 οι Στύλλοι ήταν μεικτό χωριό ενώ ακολούθως (με τις διακοινοτικές συγκρούσεις) μετατράπηκε σε αμιγές Ελληνοκυπριακό. Πριν από την εισβολή ο αριθμός των κατοίκων του χωριού ανερχόταν στους 1000.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τους ” στύλλους ” (κολόνες ), κατάλοιπα του παλαιού υδραγωγείου που μετέφερε νερό από την Κυθρέα στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, το χωριό οφείλη το όνομα του στους ” στύλλους ” που ο Ευαγόρας , βασιλιάς της Σαλαμίνας κατά τον 5 ο – 4 ο αιώνα π.Χ., είχε τοποθετήσει στην περιοχή για να τους χρησιμοποιήσει για την επέκταση της πρωτεύουσας του βασιλείου του.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με τη γεωγροκτηνοτροφία ενώ κάποιοι απασχολούνταν στη γειτονική Αμμόχωστο. ‘Οσον αφορά στην γεωργία, καλλιεργούσαν κυρίως σιτάρι, κριθάρι και βαμβάκι καθώς το χωριό είναι πεδινό, αφού ανήκει στην πεδιάδα της Μεσαορίας. Στους Στύλλους υπήρχε Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία η οποία αγόραζε τα γεωργικά προϊόντα. Στο χωριό υπήρχε επίσης Συνεργατικό Παντοπωλείο.

Τα σπίτια του χωριού ήταν κτισμένα με πλιθάρι και χαρακτηρίζονται από τον πατροπαράδοτο ηλιακό με καμάρες. Τελευταία, ωστόσο, οι οικίες κτίζονταν σύμφωνα με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Στις δύο πλευρές του δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου, ο οποίος διέσχιζε το χωριό , βρίσκονταν 5 – 6 καφενεία. Στην πλατεία του χωριού πρέσβευε ο ανδριάντας του ήρωα Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου που είχε λάβει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 9 ενώ λίγο πιο πέρα βρισκόταν περιτριγυρισμένο από ευκαλύπτους το δημοτικό σχολείο.

aaaaaaa_9.JPG

Οι γυναίκες του χωριού ασχολούνταν στο σπίτι και στο φούρνισμα ψωμιών, ενώ βοηθούσαν επίσης στην καλλιέργια των χωραφιών . Η εκκλησία των Στύλλων ήταν αφιερομένη στον Προφήτη Ηλία , του οποίου η γιορτή τιμόταν (σαν σήμερα), στις 20 Ιουλίου με μεγάλη πανήγυρη στην οποία μαζεύονταν και κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά.

Το χωριό είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα και έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα μεταξύ των οποίων μια κεφαλή αγάλματος που σήμερα βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο. Στο χωριό βρίσκεται επίσης το περίφημο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.

aaaaaaa_5.JPG

Από τους Στύλλους περνούσε γραμμή του κυπριακού κυβερνητικού σιδηρόδρομου- από το χωριό περνούν επίσης δύο από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κύπρου, ο Πηδιάς και ο Γιαλιάς.

Το 1978 στο χωριό εγκαταστάθηκαν Τούρκοι έποικοι οι οποίοι εκτόπισαν τους Τουρκοκυπρίους κατοίκους και το μετονόμασαν σε Mutluyaka.

Κατεχόμενα: Μια περιδιάβαση στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας
Μάριος Θεμιστοκλή Στυλιανού

aaaaaaa_4.JPG

0