Για 10η χρονιά το Κοιλάνι αναβίωσε το «Άννοιμαν του Πιθαρκού» (Φωτογραφίες)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε για 10η χρονιά το ετήσιο έθιμο της κοινότητας Κοιλανίου, τα “Πιθοίγια: Άννοιμαν του Πιθαρκού», όπου σύμφωνα με την παράδοση, λίγο πριν αναχωρήσουν οι κάτοικοι απ’ το χωριό για να πουλήσουν το κρασί τους και άλλα παράγωγα προϊόντα του σταφυλιού, δοκίμαζαν οι ίδιοι το κρασί. Άνοιγαν τα πιθάρια τους και το άνοιγμα του πιθαριού ήταν ευκαιρία για διασκέδαση και γλέντι αφού μαζεύονταν φίλοι και συγγενείς και τρωγόπιναν τραγουδώντας και χορεύοντας.

Ο Όμιλος Κοιλανιωτών σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο διοργάνωσε και φέτος την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τη γιορτή για το άνοιγμα του πιθαριού και τη δοκιμή των νέων κρασιών της χρονιάς.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κοινοτάρχης Κοιλανίου Απόστολος Γιάννακας, αφού καλωσόρισε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου όλους τους παρευρισκομένους, σημείωσε πως “αναβιώνουμε ένα πολύ παλαιό έθιμο που γινόταν στα προχριστιανικά χρόνια στην Αθήνα τα “Διονύσια» προς τιμή του Θεού Διόνυσου, του θεού του κρασιού όπου δοκίμαζαν την νέα παραγωγή κρασιού. Αργότερα γιόρταζαν τα νέα κρασιά με μια γιορτή τα “Πιθοίγια»».

Ο κοινοτάρχης κάλεσε επίσης, όλους όπως τιμήσουν τους κόπους των αμπελουργών, ενθαρρύνοντας τους νέους με το σύνθημα “ούτε μια σπιθαμή γης να είναι χέρσα».

Τέλος, τους προέτρεψε όλους να δοκιμάσουν την νέα παραγωγή κρασιού και να αγοράσουν τα παράγωγα του σταφυλιού και διάφορα άλλα εδέσματα που μπορεί κάποιος να τα βρει μόνο στο Κοιλάνι όπως τα αρκατένα, γλυτζιηστά κ.α, αλλά και να επισκεφθεί τα οινοποιεία του χωριού, τα μουσεία καθώς και να περπατήσει στα γραφικά δρομάκια του Κοιλανιού.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση έδωσαν επίσης και η βοηθός επάρχου Γεωργία Κατσουνωτού αλλά και ο πρόεδρος του Ομίλου Κοιλανιωτών Δημήτρης Διαμαντής.

Ακολούθησε η τελετουργία για το “Άννοιμαν του πιθαρκού» με χορούς, τσιαττιστά όπως και τραγούδια από το μουσικό σχήμα ΔΙΑΣ με τον Γιώργο Σιαξατέ και τον Ανδρέα Γρίστακκο με το πιθκιαύλι του, οι οποίοι κατενθουσίασαν τον κόσμο.

Πλήθος κόσμου από όλη την Κύπρο αλλά και αρκετοί ξένοι παρευρέθηκαν στο φετινό άνοιγμα του πιθαριού, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να δοκιμάσουν τα νέα κρασιά που παρήγαγε για φέτος η κοινότητα Κοιλανίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κρασί ήταν ευγενής χορηγία του φημισμένου Οινοποιείου Βλασίδη.

0